Domov E Pre info E MND a ALS – ochorenie motorického neurónu

MND a ALS – ochorenie motorického neurónu

18. mája 2023

Zdieľať článok:

V tomto článku by som vás chcela oboznámiť s tromi písmenkami, ktoré mi na „kompletku“ obrátili život hore nohami. Tri obyčajné písmená, za ktorými sa ukrýva vcelku desivý zdravotný stav, v ktorom sa momentálne nachádzam. Stav, kedy sa človek stane väzňom vo vlastnom tele a je odkázaný na pomoc svojho okolia. Ale mojim cieľom nie je opisovať zúfalú situáciu, do ktorej vás toto ochorenie privedie, ale zhrnúť fakty, možnosti pomoci, a najmä vyzdvihnúť dôkazy o tom, že aj z tejto „nevyliečiteľnej“ choroby sa už niekoľko ľudí vyliečilo. Úprimne, môjmu pragmatickému Ja to dodáva nádej a odhodlanie, ktoré sú v tejto situácii tak dôležité.

Čo sa dozviete v článku:

Fakty o tejto diagnóze

MND (Motor Neuron Disease) je stav, pri ktorom nervové bunky (motorické neuróny) v mozgu a mieche prestávajú fungovať, poškodzujú nervový systém a vedú k úbytku svalov. Je to zriedkavý stav, ktorý postihuje približne 2 zo 100 000 ľudí. Môže zasiahnuť v akomkoľvek veku, ale častejšie sa vyskytuje u ľudí nad 40 rokov. V skratke. V skutočnosti je to dlhodobý, život meniaci proces, pri ktorom pacient musí byť vyzbrojený extra dávkou trpezlivosti, mentálnej i fyzickej odolnosti a sily. Zrejme to platí aj pri iných chronických, či autoimunitných ochoreniach. Avšak MND nie je tak „populárne“ ako napríklad diabetes, Crohnova choroba, rôzne alergie, rakovina, roztrúsená skleróza, či napríklad Parkinsonova alebo Alzheimerova choroba. Posledné tri menované patria pritom taktiež do kategórie neurodegeneratívnych ochorení.

Čo je vlastne neurodegeneratívne a autoimunitné ochorenie?

Neurodegeneratívne ochorenie je všeobecný termín pre široké spektrum stavov, pri ktorých sú primárne zasiahnuté neuróny v ľudskom mozgu. Spôsobuje pohybové problémy (ataxia) alebo mentálne poruchy (demencia). MND spôsobuje ataxiu. Existujú 4 typy MND, k najčastejšej forme však patrí ALS (amyotrofická laterálna skleróza). Diagnostikovať toto ochorenie je náročné, keďže u každého je vývoj a priebeh iný a prvé príznaky môžu byť nejasné. Počas jedného roka som absolvovala niekoľko vyšetrení, dve hospitalizácie a až potom sa odvážili napísať do prepúšťacej správy najpravdepodobnejšiu diagnózu. Je to progresívne ochorenie, ktoré spôsobuje slabosť svalov horných, potom dolných končatín sprevádzané neustálymi zášklbmi (fascikuláciami) a občas i kŕčmi. Následne sa zhoršuje reč, prehĺtanie, čo sprevádza dusenie počas jedenia, pitia. V tomto štádiu je potrebné čo najskôr podstúpiť zákrok, ktorým sa zabezpečí dostatočná výživa, a to pomocou sondy PEG (perkutánna endoskopická gastrostómia). Neskôr dochádza k ťažkostiam s dýchaním, keďže bránica a ďalšie pomocné svaly sú taktiež ochabnuté. Tu prichádza na rad už domáca umelá pľúcna ventilácia, prípadne tracheostómia. Dôležité je však vyzdvihnúť aj pozitívny fakt, že MND napríklad nepostihuje našich päť zmyslov. Vďakabohu, aj preto teraz môžem tvoriť tento blog pomocou očí a špeciálnej technológie.

Toto ochorenie sa radí k autoimunitným ochoreniam, čo by sa dalo laicky preložiť ako „telo sa začne brániť proti sebe“. Znie to absurdne, no je to tak. Niečo sa mu nepáči, a tak štrajkuje poškodením niektorej súčasti tela, a tým sa ako keby bráni samo pred sebou. Aj Wikipédia to opisuje ako ochorenie, pri ktorom je imunitný systém nadmerne aktívny a napáda niektoré štruktúry vlastného tela. Patrí k nim aj taký diabetes typu 1, kožné ochorenie psoriáza, či dnes už veľmi bežná celiakia, pri ktorej je nevyhnutné dodržiavať bezlepkovú stravu. Prejavuje sa tak, že v mieste (orgáne ,tkanive), ktoré je postihnuté autoimunitnou poruchou vznikajú zápalové procesy, odumieranie buniek, bolesti a pod.

Príčina a liečba ALS

Tak, ako pri všetkých autoimunitných ochoreniach, aj pri ALS je príčina vzniku neznáma. Myslím, že preto, lebo u každého je to z iného dôvodu a nedá sa to globalizovať. Pritom práve príčina zohráva kľúčovú úlohu na ceste za uzdravením. Avšak, keď pátrame iba zvonka a po povrchu, väčšinou nič nenájdeme, až keď ideme do hĺbky, zistíme, že nič sa neudeje iba tak zrazu a bez príčiny. Ale to musí byť pacient dobrovoľným a najmä trpezlivým bádateľom.

Niektoré autoimunitné choroby sa „liečia“ (alebo skôr potláčajú) podávaním protizápalových liekov, kortikosteroidov a pod. Pri ALS doteraz neexistuje liečivo, ktoré by aspoň pozastavilo priebeh ochorenia. V súčasnosti pri tomto ochorení je možné predpísať len Riluzol, ktorý nelieči, iba môže v niektorých prípadoch predĺžiť život o niekoľko mesiacov. To je pre mňa osobne bezpredmetné. Navyše, tie možné vedľajšie účinky ma len utvrdili pri rozhodovaní, že nechcem svojmu telu vedome spôsobovať trápenie navyše. A k tomu je ešte aj drahý, takže poisťovňa s tým samozrejme nesympatizuje, čo bol len ďalší dobrý dôvod, prečo som to odmietla užívať, no je iba na každom z nás, ako to cíti, ako sa rozhodne.

Táto doba je veľké plus

V súčasnosti nebyť modernej technológie, nielenže nepíšem tento článok, ale ani nedýcham.

„Slávni“ ALS pacienti

ALS je známa tiež aj ako Lou Gehringova choroba. Henry Louis „Lou“ Gehring bol americký bejzbalista, ktorému v roku 1939 diagnostikovali ALS. Zomrel v roku 1941 vo veku 37 rokov.

Zdroj : wikimedia

Avšak týmto ochorením trpel aj známy britský teoretický fyzik Stephen Hawking. Diagnostikovali mu ho v roku 1963 ako 21-ročnému. Zomrel v marci 2018 vo veku 76 rokov. Takže jednak pomocou vývoja vedy a techniky už dnes pacienti môžu žiť dlhšie a kvalitnejšie, a taktiež je už dnes omnoho viac dostupných informácií o MND, ale aj o tom, aké alternatívne formy liečby pacienti skúšajú, čo prospieva a pod.

Existuje aj akási evidencia pacientov vyliečených z ALS, ktorou sa zaoberá Dr. Richard Bedlack, ktorý sa skúmaniu liečby ALS venuje viac ako 16 rokov. Na Slovensku je výskum tohto ochorenia a jeho liečby v štádiu výskumu a nehovorí sa o ňom veľa, pretože i samotní lekári majú pred ním rešpekt, keďže aj bremeno zodpovednosti za vyslovenie tejto diagnózy je priťažké. Mám s tým skúsenosti. Viem to pochopiť, no na koho sa má potom pacient obrátiť?

Čo a kto môže pomôcť

Alebo na koho sa obrátiť, keď lekári nemajú odpovede

Život s MND je extrémne náročný aj pre blízkych, ale nie nemožný. Samozrejme, každý má iné podmienky a okolnosti, no vďaka tejto dobe život zachraňujúcich technológií a šikovných ľudí je dnes možné zabezpečiť pacientovi kvalitnejší život ako kedysi. Keď sa človek zrazu ocitne v núdzi, chytá sa aj slamky, a tak hľadá spôsoby ako si pomôcť a na koho sa vôbec obrátiť, keď lekári pomôcť nevedia. Našťastie, existujú organizácie, ktoré sú veľmi nápomocné a vedia mnoho poradiť, keď si už sami s internetom nevystačíme. Navyše požiadať o pomoc je v tejto situácii priam nevyhnutné. V Česku funguje skvelá organizácia Alsa (zsalsa.cz), ktorá pacientom ALS a ich rodinám podáva pomocnú ruku v tej najväčšej možnej miere. U nás pacientov ALS „zastrešuje“ Organizácia muskulárnych dystrofikov (omdvsr.sk).

Sú neskutočne ochotní a vždy pripravení poradiť, ale napríklad aj zapožičať pomôcky na vyskúšanie predtým, ako si ich zakúpite. Toto je veľká pomoc, keďže pri tomto ochorení zo dňa na deň môže pribudnúť potreba akejkoľvek pomôcky, ktorú keď vám lekár nepredpíše, ste nútení si ju zháňať sami. A takto vedia práve tieto organizácie ušetriť nielen čas, ale aj množstvo našej vzácnej energie. Dnes je už aj mnoho podporných skupín na sociálnych sieťach, kde si členovia navzájom vedia efektívne radiť a pomáhať. Avšak, tieto skupiny majú aj tú nevýhodu, že dokážu denne zahlcovať otázkami aj negatívnymi informáciami či skúsenosťami, čo môže mať koniec koncov demotivujúci účinok. Na mňa teda rozhodne malo, a tak som sa osobne rozhodla týmto skupinám vyhnúť a svoju pozornosť vedome presmerovávať . Veď to je vlastne zásadné v tvorbe našej reality, pretože kam smeruje naša pozornosť, tam prúdi energia. A tak som sa začala viac venovať alternatívnym spôsobom, ako z tejto „šlamastiky“ von. Tomu sa však už venujem v ďalšom článku s názvom A ako alternatíva.

S vďakou vpred!

Zdroje

  1. https://alsnewstoday.com/social-clips/2017/05/08/motor-neuron-disease/
  2. https://www.neurodegenerationresearch.eu/sk/co-je-neurodegenerativne-ochorenie/
  3. https://www.mndassociation.org/app/uploads/2019/01/Introduction-to-MND-2018_SLOVAK.pdf
  4. https://www.teraz.sk/veda/ochorenie-als-je-podla-vedcov-sposobov/602391-clanok.html
  5. https://mndresearch.blog/2020/09/30/als-reversals-do-they-exist/
  6. https://www.als.org/blog/als-reversals-what-are-they-and-how-can-we-make-them-happen-more-often
  7. https://sk.wikipedia.org/wiki/Autoimunitn%C3%A1_choroba

Kategórie

Archív článkov

máj 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Možno ťa zaujme aj…

Online nakupovanie zdravých potravín

Online nakupovanie zdravých potravín

+Recept na kari polievku... V predošlom článku som písala o tom, aká dôležitá je pestrá výživa aj cez PEG (perkutánna endoskopická gastrostómia), čiže pre ľudí, ktorí nemôžu (úplne alebo čiastočne) prijímať stravu prirodzeným spôsobom cez ústa zo zdravotných dôvodov....

Technológie, čo život zachraňujú

Technológie, čo život zachraňujú

A tiež skvalitňujú... Technológie sa stali súčasťou bežného života civilizácie, ale ovplyvňujú naše životy do takej miery, že by nás dokázali zachrániť, či udržať pri živote? Jednoznačne! Bohužiaľ, aj našťastie som toho živým príkladom. Už vyše dvoch rokov je môj...

Skenar terapia

Skenar terapia

Pred 7 rokmi sa mi do života nenápadne vkradlo progresívne ochorenie MND (ALS). A keďže klasická medicína nemá v tejto oblasti odpovede, človek logicky siaha po alternatívnych spôsoboch liečby. A jednou takou (pre mňa kľúčovou) je aj skenar terapia. Posledné cca 2...

4.8 11 Hlasy
Hodnotenie článku
Odoberať
Upozorniť na
guest
21 Komentárov
Najnovšie
Najstaršie Najviac hlasovaní
Inline Feedbacks
Pozrieť všetky komentáre
binance Norāde
Hosť
binance Norāde
4. mája 2024 18:38

I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

bonus di registrazione binance
Hosť
bonus di registrazione binance
30. apríla 2024 6:37

Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!

Otwórz konto na Binance
Hosť
Otwórz konto na Binance
25. apríla 2024 4:11

Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.

binance Kayit Ol
Hosť
binance Kayit Ol
17. apríla 2024 23:04

I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

创建个人账户
Hosť
创建个人账户
4. apríla 2024 14:13

Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.

Binance
Hosť
Binance
30. marca 2024 12:46

Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.

Создание учетной записи в binance
Hosť
Создание учетной записи в binance
25. marca 2024 0:25

Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.

Marek
Hosť
Marek
29. júna 2023 20:23

Saška, prešiel som celým blogom a stále ma neprestane fascinovať, aká šikovná si! Verím, že sa môžeme tešiť na pravidelné články. Si pre mňa vzorom aj po osobnostnej aj po umeleckej stránke 🙂 objímam Ťa!

Niki
Hosť
Niki
29. júna 2023 13:03

Je to strašné,ako sa ten život rýchlo dokáže otočiť….Držím Ti palce nech sa z toho dostaneš,zaslúžiš si plnohodnotný život 🙏drž sa ♥️

Ivana
Hosť
Ivana
29. júna 2023 9:46

Saska drž sa!!! Veľa na teba myslíme:) ak si pamatas, prisla si za nami ( mojou mamou ) keď ti choroba len začala na ruke…nevedela si ty ani lekári v tvojom meste čo to môže byt… som rada že sa drzis a pises tento blog. Si príkladom pre mnohých . Dakujem Ti za tvoju statočnosť v dnešnej ťažkej dobe.

Monika
Hosť
Monika
29. júna 2023 7:23

Krásne napísané. Si veľká bojovníčka. Si silná zvládneš to!
Držím ti palce.

Dia
Hosť
Dia
29. júna 2023 6:23

Drahá, si neskutočná bojovníčka.. Dole klobúk pred tebou.. Držím ti palce, a želám, aby každým dňom pribúdali pozitívne zmeny v tvojom liečení.. Si silná Žena 💗

žani
Hosť
žani
29. júna 2023 0:10

Obrovský klobúk dolu pre tvoj pevný cieľ,držím ti palce aby si dosiahla to čo si praješ a hlavne chceš. Ja už teraz verím že to zvládneš. Napísala si všetko úplne jasne a jednoducho .

Milka
Hosť
Milka
28. júna 2023 22:44

Veľmi pekne a zrozumiteľne napísané.