Domov E Pre dušu E A ako alternatíva

A ako alternatíva

9. júna 2023

Zdieľať článok:

Akupunktúra, ajurvéda, aromaterapia a rôzne iné možnosti nielen na A…Alebo ako sa človek odkázaný na alternatívne spôsoby liečenia aj slamky chytá, ak klasická medicína „povie nie“. A možno aj dobre tak, inak by som sa aj ja sama spoliehala na zázračnú pilulku, ktorá všetko vyrieši za mňa a hlavne bez námahy, ako v krajine zázrakov.

Pritom telo nás len napomína, že niekde nastala disharmónia, ktorá si vyžaduje našu pozornosť. Avšak príčina nerovnováhy väčšinou pochádza z najhlbších útrob našej duše a mysle. Niekedy možno ani nie je dôležité vedieť odpovede, iba naučiť sa veci prijať a naučiť sa s nimi pracovať. Už aj to je istá forma samoliečiaceho procesu. A keď sa situácii odovzdáme, začnú odpovede a riešenia prichádzať akosi samé. Buď vo forme bytostí, ktoré nám prídu do cesty, ale možno aj kľúčových udalostí, vzťahov, situácií, no taktiež „náhodne“ môžeme prísť k liečebnej metóde, ktorá v daný moment má byť tou našou slamkou, ktorej sa chytáme. Teda ak chceme a sme tomu otvorení. Ale inak by nám do cesty neprišla, takže ak počúvame intuíciu, vie nás doviesť k tým správnym checkpointom. Ja som za tých 7 rokov divokej cesty, od kedy mi MND vstúpilo do života, vyskúšala mnoho alternatívnych spôsobov liečby, a rada by som vám zhrnula tie kľúčové, ktoré väčšinou aj doteraz využívam na mojej ceste za zdravím:

Ajurvéda, joga, meditácia…

Ajurvédska medicína je jedným z najstarších zdravotníckych systémov na svete a dodnes je popri alopatickej medicíne hlavným systémom zdravotnej starostlivosti v Indii. Ajurvéda, ktorej pôvodný preklad je „veda o živote“, sa zameriava ako na zvyšovanie kvality života a prevenciu chorôb, tak na liečenie osobnej nerovnováhy prostredníctvom správnej výživy, stravovacích návykov, životného štýlu, detoxikácie, prírodných výživových doplnkov, cvičenia, meditácie atď. Podľa Ajurvédy má každý človek svoju jedinečnú psycho-fyziologickú konštitúciu zvanú prakruti, avšak mojim zámerom nie je do detailov opisovať, ako táto starodávna holistická medicína funguje, ale čo som si z nej vzala a v akej miere. V prvom rade to bola strava, bylinky, čaje. Existuje množstvo kníh, ale aj iných zdrojov, kde môžeme získať rady a recepty šité pre nás na mieru, ak sa trochu viac ponoríme do tohto liečebného systému.

Ja osobne som milovník čajov a dnes je dostupných už mnoho ajurvédskych čajov, či kávovín. Medzi mojich favoritov patrí kávovina z bylinky ashwaganda, ktorá okrem iného dodáva energiu. Ďalšou bylinkou, ktorá veľmi pomáha pri dýchacích ťažkostiach, kašli, je tulsi (bazalka posvätná). Okrem toho blahodárne pôsobí na tráviacu a nervovú sústavu. Túto je možné dostať aj vo forme lahodných čajových zmesí, ale skvelým spôsobom je napríklad aj inhalácia. Jedným z mojich obľúbených čajov s tulsi je TENTO. Obsahuje taktiež vzácny zázvor, či kurkumu a škoricu, ktoré telo zahrievajú spolu s tulsi.

Tulsi (Bazalka posvätná)

K ajurvéde prirodzene patrí práca s telom a dychom, ako aj meditácia, čiže práca s mysľou. Fyzické aj psychické cvičenie samozrejme pozitívne vplýva na naše zdravie. Človek však niekedy v tom zhone na to zabúda, alebo ho privedie k tomu až zdravotný stav, ktorý si žiada vylepšenia. Ja som nebola výnimkou, a tak som sa v ranom štádiu ochorenia, keď som mala atrofovanú ešte len pravú ruku (atrofia v tomto prípade = úbytok svalstva), začala cvičiť jogu. Doma a aj v kolektíve. Napriek chorobe to robilo s telom divy. Mala som lepšie držanie tela, väčšiu flexibilitu a pevnosť svalov.

Okrem telesného cvičenia patrí medzi hlavné princípy jogy aj dýchanie a meditácia. A práve, keď už telo stále menej vládalo, začala som sa sústreďovať na prácu s dychom (napríklad metódami Wima Hofa), ale najmä som čoraz častejšie využívala silu meditácie. Síce panuje názor, že pri meditácii musíme úplne „vypnúť“ myseľ, opak je však pravdou a stačí ju len upokojiť, sústrediť sa na prítomný okamih, alebo na to, na čo chceme. Meditácia sa môže chápať rôzne a existuje aj niekoľko druhov, no podľa môjho názoru je to jednoducho „byť tu a teraz“, ako keď sa dieťa hrá na pieskovisku a neexistuje preňho nič v tej chvíli, sústredí sa iba na hru a preciťuje z neho radosť.

U mňa osobne sa osvedčila najmä vedená meditácia, ktorých na YouTube nájdete veľa, avšak musí vám to sadnúť, pretože každý z nás je iný (osobne mi vyhovuje napríklad Vzorec pro život, Slnko v srdci, Jessica Heslop, a mnohé ďalšie). Ale výborné je pustiť si aj meditačnú hudbu (aebo Solfeggio frekvencie) a myslieť na niečo príjemné. Stačí pozorovať myšlienky, a keď príliš zablúdia, iba vedome presmerovať opäť pozornosť tam, kam chceme.

Ďalšou užitočnou meditačnou technikou je vizualizácia, čiže predstava povedzme toho, po čom túžime. V mojom prípade je to samozrejme moje zdravé Ja. Je vedecky dokázané, že mozog nepozná rozdiel medzi skutočnosťou a predstavou. Kľúčový je však pocit a emócie z danej fantázie. Tomu Dr. Joe Dispenza hovorí koherencia mozgu a srdca. Viac sa tomu, ako aj meditácii, budem venovať v inom článku. Chcela by som však podotknúť, že v stave akejsi meditácie sa nachádzame vždy, keď sa naplno na niečo sústredíme, najlepšie pri činnosti, ktorá nás napĺňa a cítime v sebe radosť. Ako to dieťa na pieskovisku. Pre mňa je to aktuálne napríklad grafický dizajn , ktorý je týmto pádom pre mňa vlastne veľmi liečivý:) Moju grafickú aj ostatnú TVORbu si môžete pozrieť TU.

Akupunktúra, masáže…

Kým bola možnosť, využila som fyzioterapiu a aj špeciálnu (trochu bolestivú) masáž, ktorá bola podporená ešte aj bylinkovou detoxikačnou kúrou. Následne mi prišla včas do cesty akupunktúra a jej úžasné účinky na organizmus.

Mala som to šťastie a dostala som sa k vynikajúcemu odborníkovi, Dr. Herdicsovi, v oblasti TČM (tradičná čínska medicína) v Komárne. O dobrom mene tohto lekára v zrelom veku svedčilo nielen množstvo jeho pacientov (aj zo zahraničia), ale aj moja reálna dobrá skúsenosť s ním, s jeho profesionalitou, osobnosťou, a taktiež aj milou sestričkou. Chodila som rada a prestala som v období rozšírenia neslávne slávnej pandémie. A zrejme to tak malo byť, pretože naposledy som už nevládala vyliezť na posteľ, a tak mi veľmi láskavo procedúru prispôsobili posediačky. Aj keď choroba postupovala, viem, že mi to veľmi v tom období pomáhalo a zrejme aj spomaľovalo progres.

Základom TČM je filozofia jin a jangu, teda mužského a ženského princípu vo svete, princípu duality a neustále sa striedajúcich prírodných a prirodzených síl, ktoré pôsobia, či už to chceme alebo nie, nielen vonku v prírode, ale i v nás samotných.

V rámci TČM sa okrem fytoterapie (bylinná liečba) využíva aj systém energetických dráh. Energetické dráhy a body na nich sú prístrojmi merateľné a vykazujú iné napätie než tie časti tela, kadiaľ neprebiehajú. Jedná sa o systém, ktorý má vlastnú anatómiu a fyziológiu a svojou biodynamikou ovplyvňuje prúdenie krvi, lymfy, šírenie nervových vzruchov a povrch fascií (väzivové štruktúry obaľujúce svaly, orgány, nervy…). Následne teda ovplyvňujú fyziológiu orgánov a ich procesy.

TČM treba chápať ako medicínu, u ktorej terapeut na základne vstupného vyšetrenia, ktoré pozostáva zo štrukturovaného rozhovoru, diagnostiky podľa jazyka, diagnostiky podľa pulzu, pozorovania tela a palpácii dôležitých akupunktúrnych bodov a dráh, stanovuje diagnózu podľa TČM. Následne terapeut navrhne spôsob a možnosti liečby.

Aromaterapia, bylinky…

Bylinky ma sprevádzajú v rôznych podobách na mojej ceste za zdravím. Rastú nám priamo pod nohami, a navyše sa hovorí, že ak v našom okolí, prostredí je nejaká bylina premnožená, vyslovene sa hlási o našu pozornosť a vyzýva nás, aby sme využili jej blahodarné liečivé vlastnosti. Takto nenápadne sa mi ponúka napríklad púpava, alebo mäta, no mojou najobľúbenejšou bylinkou je Rumanček pravý, alias harmanček alebo kamilka. Od malička mi nielenže vonia, ale aj „kryje chrbát“. Všetci si pamätáme inhalovanie kamilkového odvaru pod uterákom pri prechladnutí, no jej potenciál týmto nekončí. Upokojiť vie nielen našu myseľ a žalúdok, ale i pokožku. Tým, že ako ležiaci pacient nemám také možnosti hygieny, často ma práve harmančekova voda (napríklad od Saloos v bio kvalite) zachránila pred svrbením pokožky hlavy, alebo akýmkoľvek začervenaním, podráždením. Dokáže stiahnuť aj zápal (napríklad oka).

Bylinky sa snažím zaraďovať čerstvé do jedálnička, najmä do smoothie, do raw (surových, či studených) polievok, pretože v takejto forme si zachovajú najviac výživných látok pre naše telo. Určite by nemali chýbať ani v podobe čaju, respektíve bylinného odvaru. Poslúžia však aj napríklad vo forme olejov, tinktúr, sirupov…

Pre mňa jednou z najinšpiratívnejších ľudí v tejto oblasti je Miriam Latečková. K jej krásne spracovanej knihe Bylinky z babičkinej záhrady som sa dostala už v pokročilejšom štádiu ochorenia, a tak som ju, žiaľ, nemohla naplno využiť. No neskôr sa ku mne dostali napríklad aj jej zaujímavé poučné podcasty o sile a využití byliniek. A to aj formou aromaterapie.

Aromaterapia je využívanie rastlín a bylín vo forme esenciálnych olejov rôznymi spôsobmi, ako je rozptyľovanie pomocou aróma difuzéra, lokálna aplikácia na pokožku po zriedení s nejakým nosným olejom (kokosový, mandľový,…), naparovanie (ako pri vyššie spomínanej kamilke), kúpeľ, obklady, či masáže.

Zaujímavosťou je, že práve Hippokrates dával do popredia medicínske využitie esenciálnych olejov. Aj keď je aromaterapia považovaná za alternatívnu medicínu, vedci a aromaterapeuti sa snažia čoraz viac využiť jej silu na rôzne novodobé ochorenia a zdravotné ťažkosti.

Je dokázané, že vhodne aplikovaná aromaterapia pomáha napríklad pri nevoľnosti, bolestiach častí tela, hlavy, svalov, pri strese, depresii, úzkosti, pri únave a nespavosti, pri kožných problémoch, dýchacích ťažkostiach, atď.

V závislosti od riešeného problému volíme konkrétny esenciálny olej. Mne sa pri dýchacích ťažkostiach, ktoré sú pri MND veľmi časté, osvedčili tieto oleje: tymián, eukalyptus, smrek, citrón, ale vhodné sú aj borovica či jedľa a taktiež mäta, či čajovník. Sú výborné do difuzéra, avšak zriedené so základným nosným olejom môžeme potierať aj hruď. Pri tráviacich ťažkostiach, ako aj pre zlepšenie nálady je vhodný pomaranč a v kombinácii s citrónom alebo citrónovou trávou príjemne osvieži a dezinfikuje vzduch. Populárna je aj levanduľa pre jej upokojujúce účinky a v zimnom období zahreje typická škorica, či klinčeky, ktoré sú zároveň antibakteriálne.

V malých fľašiach sa ukrýva veľká sila. Avšak, ak chceme skutočne kvalitný olej, je treba trochu zainvestovať. Ale do zdravia sa to vždy oplatí. Existuje mnoho značiek, ja mám však dobré skúseností o.i. s českým výrobcom Nobilis Tilia, ktorý je aj cenovo celkom dostupný.

Homeopatia

Princípy homeopatie sú známe už od čias Hippokrata. Ako liečebná metóda sa dostala do povedomia v 18. storočí a za jej zakladateľa je považovaný nemecký lekár Samuel Hahnemann. Homeopatia funguje na princípe podobnosti. „Podobné sa lieči podobným“ znamená, že látka, ktorá vyvolá určité príznaky u zdravého človeka, môže vyliečiť chorého človeka, ktorý má podobné príznaky. Vie pomôcť pri akútnych, ako aj chronických zdravotných problémoch.

Homeopat pri výbere správneho homeopatického lieku berie do úvahy príznaky ochorenia, skúma, čo spôsobuje zmiernenie príznakov a naopak aj ich zhoršenie, a taktiež zohľadňuje emočný stav pacienta. Výhodou homeopatie je, že nepotláča symptómy, ale odstraňuje príčinu, je prírodná, netoxická a nemá kontraindikácie.

S homeopatikami som sa stretla už v detstve, pri prechladnutí a kašli. Vtedy som ich vnímala ako sladké malé biele guľôčky, ktoré sa mi majú rozpustiť pod jazykom. No ich skutočnú silu a moc som začala prežívať a preciťovať až od minulého roka (2022), kedy sa stali podpornou súčasťou skenar terapie, ktorá je kľúčová pre moje napredovanie v zlepšovaní zdravotného stavu (viac o skenar terapii nižšie). Každá fáza liečby si po diagnostike vyžaduje iný typ homeopatického lieku, ktorý aj v akútnych chvíľach, keď mi naozaj išlo o život, dokázal uľaviť a pomôcť. Takže skúsenosti rozhodne mám a som vďačná aj za tento druh alternatívnej liečby.

Výživa, výživové doplnky, vitamíny…

To, ako sa stravujeme má výrazný, priam zásadný dopad na naše zdravie, keďže „naša imunita je najmä v črevách“. V preklade to znamená, že zloženie nášho mikrobiómu, teda prospešných aj škodlivých baktérií osídľujúcich naše črevá, má zásadný vplyv na zdravie, ale aj na vznik rôznych, aj autoimunitných ochorení. O tejto téme vždy pútavo a poučne hovorí gastroenterológ MUDr. Ladislav Kužela, ktorého si môžete vypočuť v mnohých podcastoch aj na Spotify, napríklad aj TU.

Aj kvôli tomu sa snažím do tela dostávať čo najpestrejšiu a doslova najfarebnejšiu výživu, samozrejme, okrem tej „umelej“, ktorú musím kvôli môjmu zdravotnému stavu užívať. Keby som však bola iba na tejto výžive, bola by som stále hladná, a tak každé ráno začínam so smoothie, na obed a večeru dostávam polievku a olovrant je variabilný. Za to, že takúto výživnú hodnotnú stravu aj v tomto stave môžem do tela prijímať, a tým ho taktiež posilňovať, vďačím PEG (perkutánna endoskopická gastrostómia) a mojim rodičom, ktorí mi trpezlivo denne podávajú domácu výživu prostredníctvom tejto sondy, ktorej jeden otvor ústi na koži brucha a druhý v žalúdku. A tiež aj sebe, pretože denne vymýšľam vhodné recepty a kombinácie, aby aj nasýtili a zároveň mal môj mikrobióm radosť.

Snažím sa stravu vyvažovať a zakomponovať čo najviac ovocia, zeleniny, ale aj dôležitých strukovín kvôli bielkovinám a vláknine. Orechy a obilniny dopĺňam aj formou rastlinných mliek. Keďže určitú dobu som bola na vegánskej a vegetariánskej strave, naučila som sa dopĺňať bielkoviny inou formou, než zo živočíšnej stravy. Aktuálne zaraďujem do jedálnička aj ryby, vajíčka, občas aj ovčie a kozie výrobky. A keď sa mi občas podarí ochutnať nedeľný vývar, či kávu, tak je deň hneď o niečo krajší:) A možno by sa jeden čudoval, na čo tá námaha, ak to aj tak necítim. Mám aj dve odpovede. Jednak viem, že tým svojmu telu vykazujem veľkú službu a ono sa mi odmení silou a vytrvalosťou, a po druhé mám predstavivosť, ktorá sa hrá so svetom chutí, vôní a s ich kombináciami.

Zdroj: giphy.com

K tomu je však žiaduce túto pestrú výživu ešte ďalej podporiť ako sa dá, a to vitamínmi, minerálmi, probiotikami, respektíve tým, čoho potrebujeme dopĺňať o niečo viac. V mojom prípade je to napríklad vitamín D, ktorého mám menej, keďže nie som momentálne vôbec na slniečku. Bohato je však zastúpený aj v hubách. Horčík potrebujem taktiež navyše, ako aj vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité pre nervovú sústavu. Probiotikami a prebiotikami (výživa pre prospešné baktérie) sa snažím podporovať práve vyššie spomínaný mikrobióm. V tejto oblasti sa mi veľmi osvedčili produkty značky Wild & Coco, ktorá okrem probiotík ponúka napríklad aj raw kokosový kefír, ktorý naše trávenie veľmi ocení.

Na začiatku ochorenia som pravdupovediac skúšala všetko možné, čo som sa dočítala na rôznych fórach alebo sa dozvedela od blízkych. Rôzne výživové doplnky (aj z USA, napríklad Leap, Deana protocol) možno splnili podpornú funkciu, no časom som ich z praktického hľadiska vyradila a intuitívne som siahla vždy po niečom inom. Doteraz však s prestávkami dopĺňam antioxidanty dôležité pre zachovanie a dobrý stav buniek. Okrem tmavého červeného ovocia ho získavam napríklad z Resveratrolu (ktorý je tiež získaný z hrozna) alebo z Astaxantínu.

To, čo sa snažím navyše dopĺňať je ešte proteín, ktorý je pre svaly tak dôležité krmivo. Na trhu existuje dnes už mnoho rastlinných proteínov v podobe prášku, ja ich pre striedmosť variujem. Medzi moje obľúbené patrí určite konopný. A keď som už pri konope, tak odporúčam vyskúšať aj skvelé účinky CBD olejov, najviac sa mi osvedčil CBDium. Pre kvalitné vitamínové doplnky by som siahla po kanadskej značke Webber Naturals a v súčasnosti je mojim favoritom slovenská značka Avita. V ponuke majú široký výber lipozmálnych vitamínov, ktoré sú ideálne do PEG, keďže sú v tekutej forme. Obdobná je aj česká značka Adelle Davis. Dôležité je však vždy hlavne počúvať telo a pozorovať, čo mu prospieva, ale aj škodí.

Skenar terapia

K tomuto spôsobu liečenia som sa dostala cez terapeutku, ktorá je teraz už moja kamarátka, a ktorej som veľmi vďačná za všetko, čo pre mňa urobila za ten rok, ktorý napredujem práve vďaka skenar terapii. Dostala som sa do dobrých rúk MUDr. Sabovej zo Skenar kliniky a odvtedy mám neutíchajúcu nádej a vieru, že i keď možno pomaly, ale isto smerujem k uzdraveniu. Napokon, nič nám do cesty nevstupuje náhodou. Tejto terapii sa rozsiahlejšie venujem v ďalšom článku Skenar terapia , avšak zhrniem aspoň základné princípy a moje doterajšie skúsenosti.

Zdroj: skenarklinika.sk

Skenar terapia je druh novodobej elektroliečby. Je to hĺbková cielená a komplexná terapia. Pôsobí v hĺbke bunky, ktorá sa cieleným tréningom dokáže nabudiť k tomu, aby sa poskladala nanovo – mení zautomatizované vzorce správania, resp. fungovania, stereotypy a zlozvyky. Ako každá elektroliečba, má tiež lokálny krátkodobý a protibolestivý účinok, napríklad pri bolestiach chrbtice, kostí, kĺbov, svalov, šliach. . Je to „liek“ na priamu reguláciu sympatikovo- parasympatikového systému, od ktorého funkcie závisí náš pocit ako sa máme pri nejakej chorobe a ako sa budeme samouzdravovať.

Skenar je prístroj, ktorý nastaví telu ozdravovací proces, kedy sa telo začne liečiť samo. Pracuje len na povrchu pokožky, prikladaním prístroja. Elektrický impulz nášmu telu vlastný prechádza pokožkou a komunikuje s mozgom, následne z mozgu vysiela korekčné impulzy späť do prístroja.

Zdroj: skenarkosice.sk

Je to takmer rok, čo túto terapiu podstupujem. Približne každý štvrťrok príde za mnou pani doktorka na kontrolnú diagnostiku (keďže ja v tomto stave na kliniku do Bratislavy ísť nemôžem) a nastaví metódy, ako aj podpornú liečbu na ďalšie obdobie. Doteraz, našťastie, všetky tieto diagnostiky vykazovali vo všeobecnosti napredovanie tela a jeho potenciál uzdravovania. Priebeh je zhruba rovnaký, ako ten, ktorý som podstupovala na akupunktúre. Meranie konkrétnych bodov na tele vykazuje určité hodnoty, ktoré sú smerodajné pre nastavenie správnej techniky liečby.

Pravdupovediac, prešla som si rôznymi fázami za ten rok, pretože skenar nepotláča príznaky ochorenia, ale „vyťahuje na povrch“ to, čo je v tele nesprávne a napravuje, obnovuje to. A tento proces sprevádzajú niekedy veľmi nepríjemné stavy v závislosti od zdravotného stavu a problému. U mňa na začiatku nastávali prudké zlepšenia v oblasti motoriky, no v ďalšej fáze na konci roka, keď sa telo detoxikovalo cez odhlieňovanie, boli to pre mňa najťažšie momenty v živote, na ktoré som však bola vopred upozornená, že môžu nastať. Nebolo by to také náročné, keby som nebola na domácej umelej pľúcnej ventilácii. Po tejto fáze prišlo znovu zlepšenie v niektorých oblastiach a momentálne opäť po ďalšej „várke“ metód, zameraných na hormonálny systém, sa síce dýchanie ešte nezlepšilo, no nastávajú pozitívne zmeny v motorike a svalstve.

Práve pre prípady, kedy je nutná akútna pomoc, sme si zakúpili malý domáci skenar prístroj. Vedia z kliniky aj zapožičať, ak majú voľný. Tento prístroj nám v núdzi vždy pomohol, ako aj inštrukcie pani doktorky. Skenar dokáže pomôcť naozaj s čímkoľvek, od drobných popálenín a herpesu, cez bolesť chrbta, hlavy, až po prechladnutie a dusenie, ako v mojom kritickom prípade.

Považujem to za malý veľký technologický zázrak, ktorý je pripravený pomôcť, keď sú telo, myseľ a duša pripravené túto pomoc prijať. Ja som veľmi vďačná, že som túto terapiu spoznala, zažila a teším sa na ďalšiu cestu v spolupráci s ňou!

Niečo málo na záver

Vyskúšala som rôzne spôsoby, ako si pomôcť. Cez telo po dušu. Zoznámila som sa aj s energetickým liečením, technikou Access BARS a inými. Skúsila som aj pôst. Jednoducho, čo som v danej chvíli potrebovala, to prišlo, a do toho som išla s vedomím, že ak to nebude pre mňa vhodné, nebudem v tom pokračovať. Dôležité je počúvať intuíciu. Napokon, každý sme jedinečný.

Keby som si tým všetkým neprešla, tento článok nikdy nevznikne, takže zrejme to všetko má akýsi vyšší zmysel. Ako všetko v živote. Chcem ešte dodať na záver, že ďakujem, ak ste dočítali až sem a verím, že nech robíme čokoľvek pre seba a svoje zdravie, hlavné je, že sa nevzdávame a sme otvorení všetkým možnostiam, ktoré sa nám pripletú záhadne do cesty.

S vďakou vpred!

Zdroje

  1. https://ayurdharma.com/ajurvedska-medicina
  2. https://www.medante.sk/clanky/tradicna-cinska-medicina-a-jej-zaklad/
  3. https://www.zivotsolejom.sk/prirodna-medicina-aromaterapia/#co-je-aromaterapia
  4. https://www.medante.sk/homeopatia/
  5. https://sspev.sk/starostlivost-o-peg/
  6. https://www.skenarterapia.sk/
  7. https://www.skenarklinika.sk/skenar-terapia
  8. https://www.skenarakademia.sk/skenar-terapia

Kategórie

Archív článkov

máj 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Možno ťa zaujme aj…

Ako na mentálnu pohodu pri fyzickej nepohode

Ako na mentálnu pohodu pri fyzickej nepohode

Čerstvý vzduch, slniečko, príroda, pohyb. To všetko prospieva nielen nášmu fyzickému zdraviu, ale aj mentálnej pohode! Ale čo ak si tieto vzácnosti nemôžeme dopriať zo zdravotných dôvodov? Napríklad, ak nás ochorenie doslova položí na posteľ? Nehádžme hneď flintu do...

4 x krémová polievka s nádychom jesene

4 x krémová polievka s nádychom jesene

Keďže žltá batátová kari polievka z predošlého článku mala pozitívne ohlasy, rada by som sa s vami podelila o 4 krémové polievky v ďalších farbách a chutiach jesene. Polievky sú trochu menej tradičné, no výživné a vraj aj chutné. Ja ich síce v súčasnosti neviem príliš...

Online nakupovanie zdravých potravín

Online nakupovanie zdravých potravín

+Recept na kari polievku... V predošlom článku som písala o tom, aká dôležitá je pestrá výživa aj cez PEG (perkutánna endoskopická gastrostómia), čiže pre ľudí, ktorí nemôžu (úplne alebo čiastočne) prijímať stravu prirodzeným spôsobom cez ústa zo zdravotných dôvodov....

5 1 Hlasovať
Hodnotenie článku
Odoberať
Upozorniť na
guest
7 Komentárov
Najnovšie
Najstaršie Najviac hlasovaní
Inline Feedbacks
Pozrieť všetky komentáre
Tài khon binance
Hosť
Tài khon binance
5. mája 2024 23:45

Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

Create Personal Account
Hosť
Create Personal Account
5. mája 2024 7:58

Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!

Rejestracja
Hosť
Rejestracja
23. apríla 2024 4:47

Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.

binance referans kodu
Hosť
binance referans kodu
7. apríla 2024 5:36

Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.

Зарегистрироваться
Hosť
Зарегистрироваться
5. apríla 2024 19:06

Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.

Създаване на профил в binance
Hosť
Създаване на профил в binance
27. marca 2024 1:43

I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

бнанс реферальний код
Hosť
бнанс реферальний код
26. marca 2024 3:55

Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.