Domov E Pre telo E 4 x krémová polievka s nádychom jesene

4 x krémová polievka s nádychom jesene

10. októbra 2023

Zdieľať článok:

Keďže žltá batátová kari polievka z predošlého článku mala pozitívne ohlasy, rada by som sa s vami podelila o 4 krémové polievky v ďalších farbách a chutiach jesene. Polievky sú trochu menej tradičné, no výživné a vraj aj chutné. Ja ich síce v súčasnosti neviem príliš ochutnávať a vychutnávať, ale o to je to väčšia výzva navrhovať recepty len podľa predstáv jednotlivých chutí a ich kombinácií. A najmä mať na zreteli, aby prísady boli zdravé a výživné. Sú medzi nimi aj zaujímavé produkty a suroviny, o ktorých napíšem trošku viac, lebo kvôli svojim zdravotným benefitom si zaslúžia väčšiu pozornosť.

Ak je kvôli zdravotnej situácii v rodine nevyhnutné variť na dva spôsoby, ako u nás, tak v rámci šetrenia času a energie je občas fajn navariť niečo, čo môžu zjesť všetci účastníci tak, aby to bolo nielen praktické, ale aj chutné. Kvôli MND stravu prijímam cez PEG (perkutánna endoskopická gastrostómia). Nasledovné polievky sú teda vhodné pre ľudí, ktorí nemôžu úplne alebo čiastočne prijímať stravu prirodzeným spôsobom cez ústa. Samozrejme, aj pre všetkých ostatných, ktorí obľubujú krémové polievky. Aj podľa tradičnej čínskej medicíny by sme na jeseň mali vymeniť surovú zeleninu a ovocie za tepelne upravenú, ktoré náš organizmus zahrejú. Snáď tieto krémové polievky navyše aj očaria nielen farbami, ale aj vôňou a chuťou😊

Množstvá surovín uvádzam iba približne, pre 1 liter polievky pripravovanej v Miomate a pre konzistenciu vhodnú do PEG. Ak si však chcete pripraviť hustejšiu, krémovú polievku, množstvá si samozrejme podľa toho prispôsobte. Ak máte Miomat, skvelého kuchynského pomocníka, príprava je naozaj jednoduchá a rýchla. Suroviny nakrájame na menšie kúsky a všetko vložíme do Miomatu, zalejeme vodou po rysku a stlačíme režim Mash/Soup. Po 25 minútach je polievka hotová. Precedíme cez sitko a podľa potreby doriedime vodou na vhodnú konzistenciu pre podanie cez PEG.

Tieto farby jesene vás očaria aj v nasledovných krémových polievkach:

Zaujímavé zdravé prísady

Vo všetkých polievkach je nejaká ingrediencia, ktorá hrá zaujímavú rolu nielen v oblasti zdravotných výhod, ale aj chuti. Taká je napríklad bujónka. Nie, nie je to klasický bujón v kocke, od nej má, našťastie, ďaleko. Toto ochucovadlo v sklenej fľaške je český výrobok s výborným zložením. Medzi mojich favoritov patrí napríklad hubová so zdravou a chutnou hlivou ustricovou a tekvicová, ktorej zloženie je nasledovné: mrkva, tekvica Hokaido zeler, cesnak, paradajka, cibuľa, cuketa, petržlenová vňať, hrubozrnná morská soľ, olivový olej. Tento šikovný výrobok je určený nielen na dochutenie polievok, omáčok, príloh atď., ale poslúži aj ako marináda, či pri výrobe rýchleho vývaru. Majú rôzne druhy, aj mäsové, pikantné, pre deti s menším obsahom soli. Veľmi dobrý pomocník pri varení!

Zdroj: bujonka.sk

V receptoch nájdete ešte aj tieto špeciality:

  • Lahôdkové sušené droždie – cenný zdroj B komplexu. Je to neaktívne droždie, ktoré je vo vegan kuchyni veľmi obľúbené ochucovadlo, či už na šaláty, alebo na zahusťovanie omáčok, polievok, atď. Dodá jedlám jemne syrovú lahodnú chuť a mierne aj zahusťuje.
  • Ume ocot – vyrába sa z liečivých slaných kvasených umeboshi sliviek, takže dodáva pokrmom zaujímavú slano-kyslú chuť. Táto fermentovaná tekutina okrem iných zdravotných benefitov výborne pôsobí aj na naše trávenie.
  • Ghee maslo – tzv. prepustené maslo, ktoré má pôvod v Indii. Obsahuje cenné vitamíny a minerály a znižuje zlý cholesterol. Neobsahuje laktózu práve kvôli jeho príprave, pri ktorom sa bielkoviny usádzajú. Okrem iného posilňuje zrak a regeneruje bunky. Je vhodné pri neurologických problémoch, bolestiach hlavy, astme, reume a i. Používa sa rovnako ako klasické maslo alebo olej pri pečení, smažení. Podľa ajurvédy je to najvhodnejší tuk pre človeka. Vrelo odporúčam české ghíčko!
  • Slzovka obecná – tiež nazývaná aj „Jóbove slzy“ je bezlepková obilnina podobná jačmeňu. Obsahuje dôležité aminokyseliny, vitamíny a minerály a vyznačuje sa čistiacimi účinkami na organizmus, pomáha taktiež odhlieňovať. Po uvarení môžeme výluh vypiť ako čaj, ale denne stačí skonzumovať 2 polievkové lyžice. Chutí jemne nasladlo.
Zdroj: bioveci.sk

Tekvicová s figou

Budeme potrebovať:

  • 1 malú tekvicu Hokaido (netreba ošúpať)
  • 1-2 čerstvé figy
  • 1 malá červená cibuľa (alebo šalotka)
  • 1 mrkva
  • 1 menší zemiak
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • ghee maslo
  • tekvicová bujónka (alebo zeleninový vývar)
  • muškátový oriešok
  • soľ a čierne korenie

Príprava:

Tekvicu, figy, mrkvu a zemiak nakrájame na kocky. Na ghee masle osmažíme cibuľku s pretlačeným cesnakom. Pridáme nakrájanú zeleninu a figy. Pridáme soľ, korenie a chvíľu restujeme. Následne zalejeme cca litrom vody alebo vývaru, ak nemáme bujónku. Pridáme podľa chuti pár lyžičiek tekvicovej bujónky a nastrúhame trochu muškátového oriešku. Varíme, kým mrkva nie je mäkká a následne ponorným mixérom rozmixujeme na krémovú konzistenciu.
Dobrú chuť!

Hubová

Budeme potrebovať:

  • 1 zemiak
  • 3 väčšie hnedé šampiňóny (biele sú menej výrazné)
  • sušené alebo čerstvé dubáky
  • 1 jarná cibuľka
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • ligurček (najlepšie čerstvý)
  • hubová bujónka (prípadne zeleninový vývar)
  • cca 200 ml pohánkového mlieka (alebo pšenové, cirokové,…)
  • 1-2 PL lahôdkového sušeného droždia
  • soľ, čierne korenie a olej (alebo ghee maslo)

Príprava:

Zemiak a hríby nakrájame na menšie kúsky. Na oleji (napríklad avokádovom) alebo ghee masle si osmahneme nakrájanú jarnú cibuľku s pretlačeným cesnakom a pridáme zemiak, šampiňóny a čerstvé alebo vopred namočené sušené dubáky. Pridáme soľ, korenie, lahôdkové sušené droždie a posekaný ligurček. Chvíľu restujeme a potom zalejeme asi 0,75 l vody, prípadne vývaru, ak nemáme hubovú bujónku. Bujónkou dochucujeme pár lyžičkami podľa chuti. Ku koncu ešte prilejeme pohánkové mlieko a varíme do zmäknutia hríbov. Na záver vymixujeme ponorným mixérom.
Dobrú chuť!

Paradajková s baklažánom

Budeme potrebovať:

  • 1 menší baklažán
  • 1 jarná cibuľka
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • cca 2-3 PL červenej polenej šošovice (pri Miomate pol-1 odmerka)
  • cca 200 ml paradajkovej šťavy
  • zeleninová bujónka (alebo zeleninový vývar)
  • 1-2 PL lahôdkového sušeného droždia
  • oregano a bazalka (čerstvé alebo sušené)
  • soľ a čierne korenie
  • olej alebo ghee maslo

Príprava:

Baklažán ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky, môžeme osoliť, aby „vypotil“ horkosť. Na oleji alebo ghee masle osmažíme jarnú cibuľku a pretlačený cesnak. Pridáme baklažán a červenú šošovicu (túto netreba vopred namáčať ako iné strukoviny). Pridáme soľ, korenie, lahôdkové sušené droždie a čerstvé alebo sušené bylinky a chvíľu restujeme, následne zalejeme paradajkovou šťavou a pridáme pár lyžičiek zeleninovej bujónky. Po chvíli ešte prilejeme asi 0,75 l vody alebo vývaru, ak nemáme k dispozícii bujónku. Varíme do zmäknutia šošovice a baklažánu a potom vymixujeme dohladka ponorným mixérom.
Dobrú chuť!

Cviklová s jablkom

Budeme potrebovať:

  • pol jablka
  • 1 cvikla
  • cca hrsť cíceru vopred namočeného na 8 hodín (pri Miomate pol odmerku)
  • 1-2 PL slzovky obecnej (vopred namočenej minimálne na pol hodinu, ale môžeme aj na noc)
  • ghee maslo
  • ume ocot
  • ligurček (najlepšie čerstvý)
  • soľ a čierne korenie

Príprava:

Jablko a cviklu si nakrájame na kocky a slzovku si vopred namočíme na pol hodinu. Potom dáme variť cícer a slzovku do vody na 10-15 minút. Na ghee masle si orestujeme cviklu s jablkom a pridáme predvarený cícer so slzovkou, ligurček, soľ a korenie. Zalejeme asi litrom vody a varíme do zmäknutia surovín približne 15-20 minút. Na záver pridáme ume ocot podľa chuti a vymixujeme na krémovú konzistenciu ponorným mixérom.
Dobrú chuť!

S vďakou vpred!

Zdroje

  1. https://valachshop.sk/blog/post/maslo-ghee-elixir-zivota-ktory-poznali-uz-nase-babky
  2. https://bezobalovo.sk/produkt/slzovka-obecna-obilnina-hatomugi/

Kategórie

Archív článkov

apríl 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Možno ťa zaujme aj…

Ako na mentálnu pohodu pri fyzickej nepohode

Ako na mentálnu pohodu pri fyzickej nepohode

Čerstvý vzduch, slniečko, príroda, pohyb. To všetko prospieva nielen nášmu fyzickému zdraviu, ale aj mentálnej pohode! Ale čo ak si tieto vzácnosti nemôžeme dopriať zo zdravotných dôvodov? Napríklad, ak nás ochorenie doslova položí na posteľ? Nehádžme hneď flintu do...

Online nakupovanie zdravých potravín

Online nakupovanie zdravých potravín

+Recept na kari polievku... V predošlom článku som písala o tom, aká dôležitá je pestrá výživa aj cez PEG (perkutánna endoskopická gastrostómia), čiže pre ľudí, ktorí nemôžu (úplne alebo čiastočne) prijímať stravu prirodzeným spôsobom cez ústa zo zdravotných dôvodov....

Pestrá výživa aj cez PEG

Pestrá výživa aj cez PEG

A prečo mi na nej záleží, keď by nemuselo... Či sme zdraví, chorí, mladí, starí, to, ako sa stravujeme má výrazný, priam zásadný dopad na naše zdravie, keďže „naša imunita sídli v našich črevách“. V preklade to znamená, že zloženie nášho mikrobiómu, teda prospešných...

5 1 Hlasovať
Hodnotenie článku
Odoberať
Upozorniť na
guest
5 Komentárov
Najnovšie
Najstaršie Najviac hlasovaní
Inline Feedbacks
Pozrieť všetky komentáre
Vytvorit úcet na binance
Hosť
Vytvorit úcet na binance
7. apríla 2024 8:18

Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.

binance kayit ol
Hosť
binance kayit ol
2. apríla 2024 7:44

I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

binance prijavnica
Hosť
binance prijavnica
1. apríla 2024 3:15

Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

binance Empfehlungsbonus
Hosť
binance Empfehlungsbonus
31. marca 2024 15:46

Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

зареструватися на бнанс
Hosť
зареструватися на бнанс
29. marca 2024 16:49

Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.