A prečo mi na nej záleží, keď by nemuselo…
Či sme zdraví, chorí, mladí, starí, to, ako sa stravujeme má výrazný, priam zásadný dopad na naše zdravie, keďže „naša imunita sídli v našich črevách“. V preklade to znamená, že zloženie nášho mikrobiómu, teda prospešných aj škodlivých baktérií osídľujúcich naše črevá, má kľúčový vplyv na náš zdravotný stav. Je to jeden z faktorov, ktorý sa môže podieľať aj na vzniku rôznych (aj autoimunitných) ochorení. Preto je v každom prípade dôležité, čo, ako a koľko jeme. Vedci radia konzumovať až 25 druhov zeleniny a ovocia týždenne, aby sme čo najviac spestrili a ozdravili náš mikrobióm.
Aj kvôli tomu sa snažím do tela dostávať čo najpestrejšiu a doslova najfarebnejšiu výživu, samozrejme, okrem sondovej, ktorú musím užívať kvôli môjmu zdravotnému stavu.
Obsah článku :
Čo je PEG a sondová výživa
Za to, že aj v tomto stave na lôžku môžem do tela prijímať hodnotnú stravu, a tým ho taktiež posilňovať, vďačím PEG (perkutánna endoskopická gastrostómia) a mojim rodičom, ktorí mi trpezlivo denne podávajú domácu výživu prostredníctvom tejto sondy. A tiež aj sebe, pretože denne vymýšľam vhodné recepty a kombinácie, aby aj nasýtili, boli aj relatívne chutné a zároveň, aby mal môj mikrobióm radosť.
PEG je tenká sonda (hadička), ktorej jeden otvor ústi na koži brucha a druhý v žalúdku. Slúži na podávanie stravy pacientom, ktorí dlhodobo nemôžu prijímať potravu ústami, a tak zabezpečuje optimálny prísun živín.
Pri MND je to nevyhnutnosť v určitom štádiu ochorenia, keď v dôsledku ťažkostí s prehĺtaním a úbytkom svalovej hmoty dochádza k podvýžive. Zavedenie PEG je vykonané gastroskopickým zákrokom a sonda je vyvedená zo žalúdka cez brušnú stenu. Pacient tak má na bruchu hadičku, do ktorej sa špeciálnou striekačkou aplikuje sondová enterálna výživa, lieky a voda. Zákrok nebol príjemný, no aspoň celkom rýchly.
Ja som zákrok absolvovala „o 5 minút 12“, keď som sa ocitla na pohotovosti. Mala som totiž príšerné bolesti, črevá boli skrátka tak, ako byť nemali, a keď mi našťastie s akútnym problémom pomohli, prišla na rad otázka zavedenia PEG. Samozrejme, že som to nechcela (kto by chcel jesť cez hadičku trčiacu z brucha, však?!), bolo to však už nevyhnutné, a teraz som vďačná, že takáto možnosť, forma príjmu potravy vôbec existuje. Odporúčam neváhať ani minútu pri problémoch s príjmom potravy prirodzenou formou!
K PEG prislúcha aplikačný set, zariadenie, ktoré sa nastaví tak, aby pacientovi postupne dávkovalo špeciálnu sondovú výživu, v ktorej sú obsiahnuté všetky potrebné živiny – tuky, cukry, bielkoviny, vitamíny, minerálne látky a stopové prvky.
Prečo mi nestačí sondová výživa
Je to ako taká „infúzia“, ktorá steká priamo do žalúdka, nie do žily. Vďaka tomuto zariadeniu, ako aj samotnému PEG je postarané o častý hlad, ktorý pociťujem, avšak, ak by sme nepodávali aj domácu mixovanú stravu, pravdepodobne by mi klinická výživa nestačila. Mám odskúšané.
Na druhej strane, pre mňa je taktiež dôležitý fakt, že prijímam niečo prirodzené, domáce a presne viem, čo a koľko. Pre moju psychiku je toto veľmi dôležité, avšak viem, že mnohým pacientom na tom z tohto hľadiska nezáleží, a stačí im sondová výživa, keďže chuť aj tak necítia. Všetci sme iní. No môžem potvrdiť, ako aj moje okolie, že vzhľadom k okolnostiam priberám. Samozrejme, nie iba kvôli strave, ale viem, že zohráva v napredovaní, liečení dôležitú úlohu. Potom sú tu moje ostatné alternatívne spôsoby liečby, ktoré mi pomáhajú a posúvajú ma na ceste za zdravím.
Zdravo aj chutne
Som presvedčená, že aj sofistikovanou domácou výživou svojmu telu vykazujem veľkú službu a láskavosť, a ono sa mi odmení silou a vytrvalosťou. Navyše mám predstavivosť, ktorá sa hrá so svetom chutí, vôní a s ich kombináciami, čo ma ešte aj baví. A keď výsledné „recepty“ chutia aj okoliu, teší ma to o to viac.
Môj denný „príjem kalórií“
Môj stravovací denný režim sa skladá z:
- Raňajkové smoothie (cca 0,5 ml) – niekedy naraz, inokedy na dvakrát.
- Obed (cca 0,3 ml) – mierne teplá domáca polievka + bylinkový čaj so sirupom Laktulóza na podporu peristaltiky čriev.
- Olovrant (cca 0,25 ml) – nie je pravidelne, iba podľa potreby.
- Večera (cca 0,25 ml) – tiež polievka, väčšinou iná, ako na obed.
- Sondová výživa v priebehu dňa medzi jedlami podľa potreby.
Pri vytváraní receptov sa snažím stravu vyvažovať a zakomponovať čo najviac ovocia, zeleniny, ale aj dôležitých strukovín kvôli bielkovinám a vláknine. Orechy a obilniny dopĺňam aj formou rastlinných mliek. Keďže určitú dobu som bola na vegánskej a vegetariánskej strave, naučila som sa dopĺňať bielkoviny inou formou, než zo živočíšnej stravy. Aktuálne zaraďujem do jedálnička aj ryby, vajíčka, občas aj ovčie a kozie výrobky. Online nákup potravín má tú výhodu, že pokojne a dôkladne si môžem prečítať zloženie a pôvod produktu, a tak s istotou viem, čo doprajem telu. Navyše ma baví objavovať nové zaujímavé výrobky. A keď sa mi občas podarí ochutnať aj nedeľný vývar, či kávu prirodzeným spôsobom, tak je deň ešte o niečo krajší!
Na raňajky mávam smoothie väčšinou zo sezónneho ovocia a zeleniny, čo tvorí hlavnú časť. K tomu bylinky, najmä tie, ktoré nám rastú priamo pod nohami (púpava, mäta, bazalka, petržlenová vňať, levanduľa,…). Občas sa primiešajú koreniny ako škorica, či vanilka, obilniny, alebo aj výživné raw kakao a karob. K tomu vitamíny, minerály a probiotiká a ranný elixír života je pripravený dodať silu na celý deň.
Na obed a večeru telu doprajem polievku, ktorá väčšinou okrem zeleniny obsahuje buď nejaké strukoviny, alebo obilniny. Olovranty sú veľmi variabilné a improvizované podľa toho, čo máme k dispozícii. Obvykle je to nejaká raw polievka alebo napríklad aj rybacia „nátierka“ v tekutej forme, či kurkumové latté z rastlinného mlieka. Fantáziu, našťastie, mám, ako aj akési základné poznatky zdravého stravovania, ktoré som začala načerpávať ešte v bio obchode, v ktorom som kedysi pracovala. Ak by ste potrebovali poradiť v tomto smere, či už pre vás alebo vášho blízkeho s PEG, pokojne ma kontaktujte!
Aj výživové doplnky
Vyváženú pestrú výživu je však žiaduce ešte ďalej podporiť ako sa dá, a to doplnkami výživy ako sú vitamíny, minerály atď. Základom je vždy počúvať svoje telo a podľa nášho aktuálneho zdravotného stavu vedieť, čo treba doplniť o niečo viac, aby sme si čo najviac pomohli.
V mojom prípade je to napríklad vitamín D, ktorého mám menej, keďže nie som momentálne vôbec na slniečku. Bohato je však zastúpený napríklad aj v hubách. Horčík potrebujem taktiež navyše, ako aj vitamíny skupiny B, ktoré sú spolu o.i. palivom pre nervovú sústavu. Probiotikami a prebiotikami (výživa pre prospešné baktérie) sa snažím podporovať práve vyššie spomínaný mikrobióm. „Šťastné brucho“ je totiž nielen garanciou lepšieho fyzického stavu, ale tiež aj psychického. Mentálna pohoda je pri vážnych, náročných ochoreniach veľmi dôležitý faktor k napredovaniu. Napokon, dnes je stres na dennom poriadku takmer u každého z nás, a tak aspoň zdravou výživou si môžeme dopomôcť. To znie dobre a jednoducho, no prax je už ťažšia. Pre mňa však ostáva obrovskou úľavou, že aj v tejto situácii a tomto stave mám možnosť vziať do vlastných rúk svoju životosprávu a pričiniť sa, aby telo bolo spokojnejšie a silnejšie.
Na začiatku ochorenia som, pravdupovediac, skúšala všetko možné, čo som sa dočítala na rôznych fórach alebo sa dozvedela od blízkych. Rôzne výživové doplnky (aj z USA, napríklad Leap, Deana protocol) možno splnili podpornú funkciu, no časom som ich z praktického hľadiska vyradila a intuitívne som siahla vždy po niečom inom. Doteraz však s prestávkami dopĺňam antioxidanty dôležité pre zachovanie a dobrý stav buniek. Okrem tmavého červeného ovocia ho získavam napríklad z Resveratrolu (ktorý je tiež získaný z hrozna) alebo z Astaxantínu.
To, čo sa snažím navyše dopĺňať je ešte rastlinný proteín v rannom smoothie, ktorý je pre svaly tak dôležité krmivo. Medzi moje obľúbené patrí konopný proteín. A keď som už pri konope, tak odporúčam vyskúšať aj skvelé účinky CBD oleja, ktorého účinky sa u mňa prejavujú najmä v podobe lepšieho, kvalitnejšieho spánku.
Osvedčené produkty a značky
Skúšala som rôzne CBD oleje v rôznych fázach ochorenia, najviac sa mi však osvedčil slovenský CBDium, ako aj ich celá filozofia.
Pre kvalitné vitamínové doplnky by som siahla po kanadskej značke Webber Naturals, ale v súčasnosti je mojim favoritom slovenská značka Avita. V ponuke majú široký výber lipozmálnych vitamínov, ktoré sú ideálne do PEG, keďže sú v tekutej forme. Obdobná je aj česká značka Adelle Davis.
Alfa a omega pre spokojné črevá sú probiotiká, a keď sú v prirodzenej forme, ako je kyslá kapusta, fermentovaná zelenina, kvások, či jogurt, to je to najcennejšie pre tráviaci systém. Môžeme a mali by sme ich aspoň občas dopĺňať aj navyše. V tejto oblasti sa mi veľmi osvedčili produkty českej značky Wild & Coco, ktorá okrem probiotík ponúka aj výborné výživné probiotické výrobky, ako napríklad raw kokosový kefír.
Na trhu je toho dnes hojne zo všetkého, čo je veľká výhoda, no niekedy to pôsobí zmätočne a stresujúco. Dôležité je však vždy hlavne počúvať telo a pozorovať, čo mu prospieva, ale aj škodí. Ak by ste potrebovali poradiť, pokojne mi napíšte.
Tipy na záver
Keď môžete, prežúvajte
V prvom rade by som chcela podotknúť, že keď môžete prirodzeným spôsobom prijímať stravu, neváhajte prežúvať, koľko sa len dá! Nejedzte príliš mäkké a tekuté jedlá, doprajte svojmu zdravému chrupu chrumkanie a prežúvanie. Pokojne aj žuvačiek. Čím tvrdšie pedro 😊, tým lepšie. Viete prečo? Jednak, preto, že môžete a je to tak pre homo sapiens prirodzené, a zároveň preto, lebo tým podporujete správne dýchanie.
James Nestor v knihe Dych opisuje, ako vývojom civilizácie postupne dochádzalo k deformitám tváre a chrupu, a s tým súvisiace upchávanie dutín a dýchacie problémy. A to všetko iba preto, že sme si potravu začali príliš „zmäkčovať“. Preto, aby sme svojmu dýchaniu dopomohli, rozpohybujme chrup a žujme jedna radosť. A tí, čo aktuálne nemôžeme, aspoň sa tešme, že aj alternatívnou formou môžeme telu dodať, čo potrebuje!
Rady odborníkov
O téme zdravého stravovania vždy pútavo a poučne hovorí gastroenterológ MUDr. Ladislav Kužela, ktorého si môžete vypočuť v mnohých podcastoch aj na Spotify, napríklad aj v podcaste Lekár a Imunita. Nasávať informácie počúvaním je jednoduchá forma vzdelávania, ktorá ešte aj zabaví a odpúta pozornosť od neprospešných myšlienok. V týchto podcastoch sa dozviete cenné rady pre naše telo, trávenie, ako si pomôcť prostredníctvom stravy.
Veľmi dobré rady a tipy ohľadom zdravého stravovania ponúka napríklad aj sympatická Jana Rutrich Zamboriová na jej webe Nebojme sa zdravo jesť. Naučila som sa napríklad, aké prebiotické potraviny zaradiť, aby sme nakŕmili prospešné baktérie. Okrem iného inšpiruje aj zaujímavými receptami.
Stonkový zeler
Ak by som mala „vypichnúť“ jednu potravinu, ktorá má práve pri neurologických ochoreniach veľmi priaznivé účinky na ľudský organizmus, tak by to bol stonkový zeler. Zaraďujem ho často, nielen do polievok, ale najmä v surovom stave do smoothie, či do olovrantu, napríklad s bielym jogurtom, tuniakom, vajíčkom.
Zeler obsahuje široké spektrum silných antioxidantov, napr. apigenín, ktorý vykazuje pozitívne účinky pri liečbe neurologických ochorení vďaka tomu, že stimuluje tvorbu nových neurónov u dospelých. Taktiež obsahuje luteín a zeaxantín, ktoré pomáhajú udržiavať zdravý zrak, čo je pre pacientov s ALS veľmi dôležité v štádiu, keď vedia komunikovať iba prostredníctvom počítača a oči sú tým pádom nadmerne zaťažované.
Šetrenie času a energie
Zabezpečenie dvoch rôznych polievok na deň bolo pre maminu, ktorá sa snaží oddane a s láskou starať o všetko, logicky náročné. Aj na čas aj na energiu. Až kým sme si nezabezpečili „hrnček var“. Naozaj existuje a volá sa Miomat. Prakticky, iba všetky ingrediencie nahádžete, stlačíte príslušné tlačidlo a o 25 minút zapípa, pretože je hotová krémová polievka. Samozrejme, do PEG ju doriedite vodou do vyhovujúcej, redšej konzistencie. Pre starostlivých blízkych je to vážne veľká pomoc.
V tomto pomocníkovi uvaríte vždy cca 1 liter polievky, ale dajú sa v ňom vyrobiť aj rastlinné mlieka, raw polievky, či smoothie. Takže, vrelo odporúčam, okrem klasicky uvarených nedeľných polievok u nás cez týždeň dostáva Miomat zabrať. Na ich stránke je dokonca množstvo receptov, ktorými si fungovanie a stravovanie uľahčíte aj spestríte, ak chcete pre seba niečo urobiť aj v zdanlivo bezvýchodiskovej situácii.
S vďakou vpred!
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.
I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.
Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.
Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?
I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.